Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 20. Prosinca 2023.

LAG-u IZVOR za novo programsko razdoblje dodijeljeno gotovo 2 milijuna eura

LAG-u IZVOR za novo programsko razdoblje dodijeljeno gotovo 2 milijuna eura

Značajna sredstva za održivi i prosperitetni razvoj ruralnog prostora


Na svečanosti koja je održana 13. prosinca, u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je ugovore o financiranju lokalnih akcijskih grupa u novom programskom razdoblju od 2023. do 2027. godine. Ovim ugovorom, kojeg je ministrica Vučković uručila Dubravku Biliću, predsjedniku Lokalne akcijske grupe Izvor, ovoj je lokalnoj akcijskoj grupi dodijeljeno milijun i 877 tisuća eura bespovratnih sredstava za financiranje projekata u novom programskom razdoblju na području LAG-a Izvor.


Ova sredstva će biti usmjerena prema jedinicama lokalne samouprave, udrugama, poljoprivrednicima, turističkom sektoru i drugim ključnim dionicima u ruralnom razvoju.


- S obzirom na broj stanovnika i jedinica lokalne samouprave na području naše lokalne akcijske grupe, LAG Izvor je prošao jako dobro. Bez obzira što su sredstva koja smo dobili u apsolutnom iznosu nešto manja od onih koja su dodijeljena nekim drugim lokalnim akcijskim grupama, pojedinačni korisnici tih sredstava s područja LAG-a Izvor u novom će programskom razdoblju dobiti više. To je u prvom redu rezultat dobrog rada LAGa Izvor u prethodnom programskom razdoblju i besprijekornog obavljanja svih zadataka koje je naš LAG, i to sa samo dva zaposlenika, odradio u proteklom razdoblju. Mislim da možemo bti jako zadovoljni ovim ugovorom, jer će ova sredstva koja smo dobili iz Europskog  poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj omogućiti novi iskorak koji će biti vidljiv na prostoru jedinica lokalne samouprave na području LAG-a Izvor - istaknuo je Dubravko Bilić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Izvor.

Projektima će se unaprijediti život u lokalnoj zajednici


Ovim sredstvima će LAG Izvor u novom programskom razdoblju poticati razvojne projekte kojima  će oblikovati i unaprijediti život u lokalnoj zajednici.


-U prethodnom programskom razdoblju vidjeli smo da su upravo projekti koje su realizirali osnivači LAG-a, dakle, općine i gradovi na svom području imali najveći učinak na lokalno stanovništvo. Ti su projekti bili javne namjene i dostupni najvećem broju stanovnika koji žive u tim lokalnim zajednicama. Ti su objekti u pravilu bili na korist i boljitak cijele zajednice, što je zapravo i misija lokalnih akcijskih grupa, da u ruralnom području ostvaruju preduvjete za ugodan život stanovnika. U zadnje vrijeme to je jedan od ključnih motiva da ljudi ostaju živjeti u ruralnom području. Vrijeme u kojem živimo ubrzano mijenja ruralni prostor, stanovnici se iseljavaju i odlaze u gradove. To je trend ne samo u našoj zemlji nego i u cijeloj Europi pa i svijetu. Zato je izuzetno važno da se onima koji žele ostati u ruralnom prostoru omogući upravo u njihovim lokalnim sredinama što više usluga kakve imaju i stanovnici urbanih područja. Zato su se ti projekti, koje smo realizirali u prethodnom programskom razdoblju, pokazali najboljima. Za takve intervencije smo stoga u novom programskom razdoblju namijenili više sredstava nego u prethodnom, jer oni jamče značajni iskorak u kvaliteti života u ruralnom prostoru. Naravno, nećemo zanemariti naše poljoprivrednike, kao ni druge dionike u ruralnom razvoju, koji sredstvima LAG-a žele unaprijediti svoju proizvodnju i povećati konkurentnost svojih proizvoda. Želim istaknuti kako su upravo poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju značajna sredstva  iz europske poljoprivredne omotnice i niz natječaja kako za velike, tako i za male poljoprivredne proizvođače. Činjenica je doduše, da su bespovratna sredstva koja su na raspolaganju poljoprivrednicima najjednostavnije dostupna upravo preko natječaja lokalnih akcijskih grupa. No, moram istaknuti kako u sljedećem programskom razdoblju djelatnici LAG-ova više neće smjeti u tolikoj mjeri pomagati prijaviteljima, stoga smo se u novom programskom razdoblju više fokusirali na intervencije koje se odnose na javni sektor i financiranje njihovih projekata - naglasio je predsjednik LAG-a Izvor.

 

Prvi natječaji već sljedeće godine


Ovaj financijski poticaj omogućit će LAG-u Izvor da u novom programskom razdoblju do 2027. godine provede ambiciozne projekte koji će imati dugotrajan pozitivan učinak na cijelu zajednicu.


-Lokalne akcijske grupe u cijeloj Europskoj uniji funkcioniraju jako dobro. U nekim starim članicama Europske unije uloga LAG-ova je shvaćena puno šire, pa su lokalne akcijske grupe orijentirane ne samo na europski poljoprivredni fond i LEADER program, iz kojeg primarno crpe sredstva za poticanje ruralnog razvoja, već i na druge europske fondove, bilo samostalno ili u partnerstvu. Mislim da je takva praksa poticajna i za naš LAG, da sudelujemo u različitim projektima koji neće biti iskuljučivo vezani uz LEADER program. To je i programska orijentacija LAG-a Izvor u razdoblju koje je pred nama. Želimo kroz LAG, prije svega našim općinama i gradovima, ali i svim drugim dionicima ruralnog razvoja, omogućiti sudjelovanje u projektima koji bi im inače bili nedostupni. Pritom mislim i na bolje povezivanje s drugim lokalnim akcijskim grupama iz naše zemlje ali i cijele Europske unije, na razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi u poticanju razvoja na ruralnim područjima. Trebamo učiti od drugih, ali i prenositi naše dobre prakse, te tako dinamizirati životni prostor u ruralnom području, kako bismo osigurali njegov održivi razvoj - poručio je Dubravko Bilić, predsjednik LAG-a Izvor.  
Prvi natječaj u novom programskom razdoblju LAG Izvor planira raspisati već u prvoj polovici 2024. godine i to za jedinice lokalne samouprave sa svog područja.


-Raspis doduše ovisi o dinamici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, jer je ugovor koji smo potpisali za financiranje u razdoblju do 2027. godine tek prvi korak, no, prvi natječaj svakako planiramo raspisati već u prvom polugodištu sljedeće godine. Budući da će u prvoj polovici 2024. godini na nacionalnoj razini biti raspisano nekoliko natječaja za poljoprivrednike, odlučili smo prvo raspisati natječaj za jedinice lokalne samouprave, kako bismo izbjegli koliziju naših i natječaja s nacionalne razine. Poljoprivrednike s našeg područja na vrijeme ćemo izvijestiti o natječajima koje ćemo raspisati te ćemo organizirati i radionice na kojima ćemo predstaviti uvjete natječaja te prihvatljiva ulaganja - rekao je Matija Zamljačanec, voditelj LAG-a Izvor.