Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 1. Studenoga 2023.

Mladen Kirić obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju zahvaljujući LAG-u Izvor

Mladen Kirić obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju zahvaljujući LAG-u Izvor

Ovu godinu treba preživjeti!


Svake je godine sve teže i teže, klimatske promjene definitivno utječu na poljoprivrednu proizvodnju, ovu godinu treba preživjeti. Situacija je jako teška, budem li ove godine uspio vratiti uloženo i biti na nuli, to će biti ogromni uspjeh - upozorio je Mladen Kirić, vlasnik obrta za poljoprivredu iz Sigeca Ludbreškog.
Ovaj poljoprivredni proizvođač, koji je na natječaju Lokalne akcijske grupe Izvor za Tip operacije 1.1.1. - Ulaganje u modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva, dobio bespovratna sredstva za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije, na 200 hektara poljoprivrednih površina uzgaja kukuruz, pšenicu, ječam, uljanu repicu i suncokret.
-S obzirom na ogromni porast troškova u poljoprivrednoj proizvodnji, otkupna cijena žitarica bi trebala biti veća. Svjestan sam da je to burzovna roba, ali otkupna cijena pšenice je definitivno preniska i ne pokriva troškove proizvodnje. Ova će godina biti posebno teška - naglasio je Mladen Kirić.

Ne može svatko biti poljoprivrednik


U takvim uvjetima, kada otkupne cijene više ne pokrivaju troškove proizvodnje, poljoprivrednim proizvođačima je gotovo nemoguće ulagati i u novu poljoprivrednu mehanizaciju.
-Da nisam dobio taj novac na natječaju LAG-a Izvor sigurno ne bih mogao kupiti novu poljoprivrednu mehanizaciju. Za natječaj sam čuo od pajdaša, zaintersirao sam se i vidio da ispunjavam uvjete, da imam dovoljno bodova, skupio sam potrebnu dokumentaciju, prijavio sam projekt i prošao. Za novac koji sam dobio od LAG-a Izvor kupio sam novi sjetvospremač, rotobranu i zračnu sijačicu. Mehanizacija koju sam kupio me dobro služi i jako sam zadovoljan. No, mislim da bi natječaj trebalo još pojednostaviti. Puno poljoprivrednika koji ispunjavaju uvjete ne žele se prijaviti jer nemaju ni vremena a ni volje prikupljati dokumentaciju koja je ionako javno dostupna. Pa već s ceste se može vidjeti tko je dobar gazda,tko se trudi i želi raditi. Takvom poljoprivredniku treba pružiti podršku bez previše administriranja. Ja sam želio biti poljoprivrednik, a ne pisar. Ne može svatko biti poljoprivrednik, taj posao moraš prije svega voljeti. Poljoprivredni proizvođači s punim pravom očekuju da se uvažava posao s kojim se bave. Izgleda da smo nažalost, jako brzo zaboravili koronu, kada smo vidjeli koliko je važna domaća poljoprivredna proizvodnja. Nikome nije lako, a posebno je teško mladim poljoprivrednicima koji u ovakvim uvjetima jako teško mogu započeti poljoprivrednu proizvodnju. Moramo promijeniti odnos prema poljoprivredi i poljoprivrednicima, jer u sadašnjim uvjetima se može lako izgubiti tlo pod nogama. Čak i nama, iskusnim poljoprivrednim proizvođačima je teško dugoročno planirati, a kamoli još ulagati u modernizaciju proizvodnje - istaknuo je Mladen Kirić.

 

Pošteno radimo, a ovisimo o pomoći države

Ovaj ratar iz Sigeca upozorio je kako je sadašnje stanje neodrživo, budući da otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda ne prate ogroman rast troškova koje su naši poljoprivrednici imali u posljednjih godinu dana.
-Moram kupiti zaštitna sredstva koliko god ona koštala. Moramo raditi i proizvoditi a ne možemo utjecati ni na cijenu troškova ni na otkupnu cijenu. Dobili smo 7.000 kuna kao pomoć za proljetnu sjetvu, no, situacija je takva da nam to nije puno pomoglo. Pošteno i marljivo radimo svoj posao, a moramo tražiti pomoć od države. Jako teško se mogu pomiriti s takvom situacijom - rekao je ovaj poljoprivrednik iz Sigeca, koji je posebno pohvalio angažman zaposlenika LAG-a Izvor, koji su uzorno proveli natječaj na kojem je bespovratna sredstva za modernizaciju proizvodnje dobio i Mladen Kirić.