Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 26. Kolovoza 2023.

Lokalna akcijska grupa Izvor na Špancirfestu predstavila ponudu svojih članova

Lokalna akcijska grupa Izvor na Špancirfestu predstavila ponudu svojih članova

Špancirerima ponuđeni domaći i zdravi proizvodi


Na izložbenom prostoru Lokalne akcijske grupe Izvor na ovogodišnjem Špancirfestu, na atraktivnoj lokaciji u Kranjčevićevoj ulici, nasuprot Muzeja anđela, svoje su domaće i zdrave proizvode predstavili članovi Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj iz Ludbrega, društveno poduzeće KopriVITA iz Koprivnice te obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja LAG-a Izvor.
-Na štandu LAG-a Izvor na ovogodišnjem Špancirfestu ponudili smo bučino ulje i bučine koštice, lješnjake i orahe, heljdinu kašu i brašno te brašno od pira. Ponuda je špancirerima bila zanimljiva, no, više su gledali nego što su kupovali. Ipak, bila je to dobra prilika da predstavim moje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i moje proizvode - rekao je Mirko Lastavec, nositelj OPG-a iz Hrastovskog, čija su bučina ulja nagrađena i na međunarodnim izložbama.

Zdravi proizvodi od koprive


Veliko zanimanje posjetitelja ove najveće turističke priredbe u ovom dijelu Hrvatske pobudila je i ponuda društvenog poduzeća KopriVITA iz Koprivnice.
-Dugo smo razmišljali o poslovnoj ideji koja bi bila vezana uz koprive, pa smo 2021. godine osnovali društveno poduzeće, jer smo željeli zaposliti osobe s invaliditetom, koje su nažalost, društveno zanemarena skupina. Njihovim zapošljavanjem željeli smo ih uključiti u svijet rada, omogućiti im da rade i da zarade svoju plaću. Odlučili smo se za koprivu, biljku koja se smatra korovom, a zapravo je ljekovita biljka, jer sadrži puno željeza i C vitamina. Na Špancirfestu smo tako ponudili naše tjestenine s dodatkom koprive, koje se proizvode ručno, isključivo od domaćih jaja i brašna, kojima se dodaju koprive, koje su ubrane ručno, na mjestima bez ikakvog zagađenja. Ponudili smo zdrav proizvod, koji je jako zanimljiv posjetiteljima Špancirfesta, svatko se okrene i barem nakratko pogleda proizvode koje smo izložili. Zanima ih kako radimo naše proizvode, a kada čuju da kupnjom ovih proizvoda pomažu osobama s invaliditetom rado kupe neki od naših proizvoda. Najčešće kupuju široke rezance s koprivom, krpice za juhu, ali i naš slatki asortiman - naglasio je  Željko Mraz, volonter Udruge Bolje sutra i suosnivač društvenog poduzeča KopriVITA.

Poticanje društvenog poduzetništva


Lokalna akcijska grupa Izvor, koja je svojim članovima omogućila besplatno predstavljanje i na ovoj turističkoj priredbi, kroz ovakav vid promocije nastoji predstaviti domaće, ukusne i zdrave proizvode svojih članova.
- Na taj način ujedno želimo istaknuti i važnost lokalne poljoprivredne proizvodnje i njen značaj ali i potencijal za održivi razvoj lokalnih zajednica, te predstaviti društveno poduzetništvo kroz ponudu tvrtke KopriVITA, koja zapošljava osobe s invaliditetom. Ponuda na našim štandovima je pobudila veliko zanimanje Špancirera, koji su kupnjom ovih, domaćih i zdravih proizvoda ujedno podržali naše lokalne proizvođače, koji su važan dio održivog razvoja na ruralnom području  - istaknuo je Matija Zamljačanec, voditelj Lokalne akcijske grupe Izvor.