Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 17. Kolovoza 2023.

Vinogradarstvo je muka, ali i veliku gušt

Vinogradarstvo je muka, ali i veliku gušt

Međunarodno nagrađivani vinogradar Zoran Funtek bespovratnim sredstvima koja je dobio na natječaju Lokalne akcijske grupe Izvor za Tip operacije 1.1.2. - Ulaganja u mala poljoprivredna gospodarstva, obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Luki Ludbreškoj.
Ovaj uzorni vinogradar lani je na Decanteru, najprestižnijem svjetskom natjecanju vina, za svoju graševinu nagrađen zlatnom medaljom, a ove mu je godine zlatno odličje izmaklo za tek 2 boda.
- U tri vinograda imam 2.400 trsova, najviše graševine te rajnskog rizlinga, žutog muškata i nešto chardonnaya. Obrađujem i 9,5 rali zemlje, a na toj površini uzgajam kukuruz, pšenicu i ječam. Vino uglavnom prodajem gostionicama i restoranima i nemam problema s plasmanom. S prodajnom cijenom vina nisam nezadovoljan, iako bi naravno, zbog velikog porasta troškova i ona trebala biti nešto viša. No, ovogodišnja otkupna cijena pšenice je katastrofalna. Zbog čestih kiša ove godine lozi prijeti više bolesti, a sva su zaštitna sredstva jako poskupjela. Općenito, troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji značajno su veći nego lani, a nisam siguran hoćemo li vino moći prodati po višoj cijeni. Ova je godina posebno izazovna, što će biti na jesen vidjet ćemo - naglasio je ovaj vinogradar iz Luke Ludbreške.
                                                                

Pohvala LAG-u Izvor


Sredstvima koja je dobio na natječaju LAG-a Izvor Zoran Funtek je kupio novi vinogradarski traktor, malčer, frezu i atomizer.
-Na natječaj LAG-a Izvor upozorio me je kolega, koji je godinu ranije prošao na njihovom natječaju za  modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva. Raspitao sam se o uvjetima, vidio sam da imam šanse dobiti ta sredstva pa sam odlučio pokušati. To je bilo prvi put da sam se prijavio na neki od natječaja iz Programa ruralnog razvoja i prošao sam bez problema, od prve. Iako sam za kupnju poljprivredne mehanizacije koju sam trebao za rad u vinogradu morao dodati i vlastita sredstva, taj mi je novac bio od velike pomoći. Sve te strojeve sigurno ne bih mogao kupiti odjedamput, pogotovo ne potpuno nove, taj mi je novac bila dobrodošla pomoć . S novim strojevima mi je lakše raditi, sve obavim brže i kvalitetnije, tako da sam jako zadovoljan. Želim pohvaliti i zaposlenike LAG-a Izvor, koji su bili vrlo susretljivi, pa je cijeli natječaj, od početka do završne kontrole, prošao bez ikakvih problema - istaknuo je nositelj ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Nagrade svjedoče o kvaliteti vina


Zoran Funtek je posebno naglasio kako bez stalnih ulaganja u modernizaciju nema uspješne i konkurentne proizvodnje.
-Puno je posla s vinogradom, pogotovo ako imaš mladi vinograd. Moj najstariji vinograd sam zasadio prije 8 godina i tek sada se vide rezultati. Moja vina su osvojila niz nagrada, lani sam na Decanteru dobio zlato za graševinu, ove godine sam dobio srebra i bronce. Te nagrade svjedoče o kvaliteti vina, a jako su važna i za tržišnu promociju. Danas je teško prodati i najbolje vino ukoliko ono nije nagrađivano. Vinar naprosto nema pravo na pogrešku, sve mora biti besprijekorno i na vrijeme obavljeno, od rezidbe, prskanja i berbe do muljanja, prešanja i vrenja. Ako pogriješite u nekoj od faza proizvodnje, sigurno nećete dobiti kvalitetno vino i nećete ga moći prodati, a pogotovo nećete moći postići dobru cijenu. Nagrade koje sam osvojio, posebno ove na Decanteru, sigurno su mi pomogle da moja vinska kuća dođe na dobar glas. Tim više što te prestižne nagrade osvajam u kontinuitetu, a to je jako važno za uspješnu prodaju vina. Mislim da sam stvorio solidne temelje za daljnji razvoj moje vinske kuće. Godine su sve teže i za nas vinogradare, treba pažljivo planirati daljnji razvoj, no, bude li mogućnosti sigurno ću se prijaviti na novi natječaj LAG-a Izvor. Želio bih naime, bolje urediti i opremiti svoju vinariju i povećati proizvodnju. Vinogradarstvo je muka, ali i veliki gušt. Ovim sam se poslom počeo baviti iz hobija, sada je sve postalo puno ozbiljnije, jer godišnje proizvedem do 20 tisuća litara vina, što je već ozbiljna produkcija - istaknuo je Zoran Funtek, nagrađivani vinogradar iz Luke Ludbreške koji je sredstvima LAG-a Izvor unaprijedio proizvodnju na svom obiteljskom gospodarstvu.