Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 18. Srpnja 2023.

Natječaj LAG-a izvor nije bio kompliciran

Natječaj LAG-a izvor nije bio kompliciran

Bespovratnim sredstvima koja je dobio na prvom natječaju Lokalne akcijske grupe Izvor za Tip operacije 1.1.1. - Ulaganje u modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva, inženjer agronomije Dino Smontara, vlasnik obrta za poljoprivredu, usluge i trgovinu „Smontara“ iz Velikog Bukovca, obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju.
-Obrađujem oko 27 hektara, na kojima uzgajam kukuruz, pšenicu, uljanu repicu a od ove godine i suncokret. Otkupne cijene su ove godine nažalost, gotovo duplo niže nego prošle godine a svi su ulazni troškovi bitno viši, tako da smo mi, ratari, ove godine u jako teškoj situaciji. Lani su u takvoj situaciji bili stočari, a sada smo i mi dovedeni u takav položaj. Ove godine imamo i puno problema s vremenom, prvo nas je potukla tuča, sada je zemlja premokra za bilo kakav rad, a velike štete imamo i od divljači koja nam uništava urod. Nekoliko godina za redom imali smo sušu, pa sam se ove godine odlučio zasijati i suncokret, jer on nešto bolje podnosi sušu, a sada imamo jako kišnu godinu. Ako se bavite poljoprivredom, nikako ne možete na zelenu granu - rekao je inženjer agronomije Dino Smontara.
                                               

„Poljoprivreda je moj život“


Ovaj mladi poljoprivrednik iz Velikog Bukovca unatoč teškoj situaciji u ratarskoj proizvodnji ne misli odustati od poljoprivrede.
-Moram se baviti ovim poslom, druge mi nema. Poljoprivreda je odmalena moj život, završio sam i poljoprivredni fakultet u Križevcima, ne mogu mijenjati ovaj posao. Radim na zemlji, a da bih povećao prihod svog obrta otkupljujem i pšenicu, jer na imanju imam podno skladište i sušaru kukuruza. No, ni otkup ne jamči neku zaradu. Poljoprivreda je jedina gospodarska grana u kojoj cijenu vašeg proizvoda određuju drugi. Sami proizvođači na nju ne mogu utjecati. Ranije su otkupne cijene pšenice kod nas pratile mađarsku burzu, no sada je otkupna cijena na burzi 250 eura, a mi pšenicu ne možemo prodati za više od 170 eura po toni. Ni ja, ni moja obitelj nemamo drugih prihoda, mi isključivo živimo od poljoprivrede. Brojni problemi vezani uz poljoprivredu i proizvodnju hrane ne rješavaju se godinama, pa je sve teže poslovati s dobiti. Iskustvo i znanje u poljoprivredi su sigurno važni, tko od malena ne radi u poljoprivredi nema nikakve šanse, ali unatoč znanju i iskustvu, sve se teže nosimo s problemima - upozorio je vlasnik obrta za poljoprivredu iz Velikog Bukovca.                            

Poljoprivredniku svaka pomoć dobro dođe


Dino Smontara posebno je upozorio kako su u jako teškom položaju upravo mladi poljoprivrednici, koji bi trebali uživati snažniju potporu države, ali i savjetodavne službe.
-Prije nekoliko godina prijavio sam se na natječaj za mlade poljoprivrednike na nacionanoj razini, ali nisam ostvario dovoljno bodova. Pokušao sam probati još jedanput kada sam na internetu vidio da je LAG Izvor raspisao svoj natječaj za modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava. Taj natječaj LAG-a Izvor nije bio kompliciran kao onaj na nacionalnoj razini, za njega je trebalo prikupiti puno manje dokumentacije. Odlučio sam se prijaviti i prošao sam. Natječaj je prošao bez ikakvih problema, zaposlenici LAG-a Izvor sve su nam sve odlično objasnili i pomogli nam, tako da za njih imam samo riječi pohvale. Sredstvima koja sam dobio na natječaju kupio sam novi kompaktor za predsjetvenu pripremu i kultivator za kukuruz. Iako sam pola potrebnih sredstava morao sam osigurati, to mi je ipak bila značajna pomoć, koja mi je dobro došla za kupnju mehanizacije koju sam trebao. Kako su mi ti strojevi bili stvarno potrebni, vjerojatno bi ih i sam kupio, ali ovako je ispalo puno bolje i lakše. Bez ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju nema konkurentne poljoprivredne proizvodnje. Tehnologija brzo napreduje i stalno morate ulagati u nove strojeve. Ovi strojevi koje sam kupio jako su mi olakšali rad, a zahvaljujući njima štedim i dosta vremena, ali i goriva, jer su parcele koje obrađujem međusobno udaljene. Kada bude raspisan novi natječaj LA-a Izvor sigurno ću se prijaviti, jer bi mi trebao i novi traktor za međurednu obradu. Svima bih preporučio da svakako pokušaju, jer nama poljoprivrednicima svaka pomoć dobro dođe - istaknuo je mladi poljoprivrednik Dino Smontara.