Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 5. Srpnja 2023.

„Treba se malo i potruditi za 15 tisuća eura“

„Treba se malo i potruditi za 15 tisuća eura“

Zoran Bahat, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sesveta Ludbreških, bespovratnim sredstvima Lokalne akcijske grupe Izvor, koja je dobio na natječaju za Tip operacije 1.1.1. - Ulaganje u modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva, kupio je novu poljoprivrednu mehanizaciju.
Zoran Bahat na svom imanju u Sesvetama Ludbreškim, na 200 hektara poljoprivrednih površina uzgaja kukuruz, pšenicu, suncokret, ječam i ljulj.
-Imam i nešto livada, a u uzgoju imam i 50 junadi. Višak uroda žitarica prodajem lokalnom otkupljivaču, a junad Mesnicama Kudelić. S plasmanom nemam problema, no, ova će godina ipak biti posebno teška. Prošle je godine bilo dobro, bio sam zadovoljan s otkupnom cijenom pšenice, a ove je godine obrnuto. Svi troškovi su značajno viši, proizvodnja je skuplja, a ovih nas je dana pogodila i tuča, pa ću po svemu sudeći ovu godinu završiti bez ikakve zarade. U poljoprivrednoj proizvodnji je nažalost, tako. Jedna je godina bolja, druga lošija. No, ova će godina biti jako teška - naglasio je Zoran Bahat.

Novi su strojevi pouzdaniji


Ovaj mladi poljoprivrednik iz Sesveta Ludbreških posljednjih je godina, zahvaljujući Programu ruralnog razvoja, uspio obnoviti dio poljoprivredne mehanizacije i unaprijediti proizvodnju na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.
-Teško je vlastitim sredstvima kupovati novu mehanizaciju, a bez stalnog ulaganja u nove i modernije poljoprivredne strojeve ne možete biti konkurentni. Rješenje tog problema moj otac Božidar, koji je bio nositelj našeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva do veljače ove godine, i ja, vidjeli smo u bespovratnim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Na nacionalnom natječaju za Tip operacije 4.1.1 - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, dobio sam sredstva za kupnju cisterne, a na natječaju LAG-a za modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva dobio sam bespovratna sredstva za kupnju nove traktorske prikolice i traktorske prskalice. Za LAG-ov natječaj saznao sam na njihovim internetskim stranicama i odlučio sam pokušati. Da nisam dobio ta sredstva od LAG-a Izvor sigurno ne bih mogao kupiti nove strojeve, možda bih kupio rabljene. U svakom slučaju to mi je bila velika pomoć. Novi poljoprivredni strojevi koje sam kupio su puno pouzdaniji, s njima je lakše raditi. Traktorska prikolica koju sam kupio ima nosivost od 14 tona, pa sada mogu prevesti veću količinu tereta nego ranije, što podrazumijeva uštedu vremena ali i goriva. Nova prskalica ima veći rezervoar nego stara, ima i širi zahvat, a sve radnje mogu obaviti iz traktora. Uglavnom s novom mehanizacijom sam jako zadovoljan  - istaknuo je ovaj uzorni poljoprivredni proizvođač.

 

 Jednostavnija procedura


Zoran Bahat stoga i u novom programskom razdoblju planira prijavu na neki od natječaja LAG-a Izvor.
-Kada budu raspisani novi natječaji ponovo ću se javiti. Trebala bi mi nova sijačica, ali i neki drugi, moderniji poljoprivredni strojevi. Kada smo se prijavili na prvi natječaj na nacionalnoj razini, procedura je bila puno kompliciranija nego za natječaj koji je raspisao LAG Izvor. Za prvi natječaj smo morali unajmiti konzultanta, no, ovaj projekt koji sam prijavio na LAG natječaj sam napisao sam. Iako je za natječaj LAG-a trebalo puno manje dokumentacije, mislim da bi cijelu proceduru trebalo još pojednostaviti i ubrzati. No, za 15 tisuća eura bespovratnih sredstava se treba i malo potruditi. Ipak je to ozbiljni novac. Posebno želim pohvaliti zaposlenike LAG-a Izvor, koji su nam bili na raspolaganju tijekom provedbe natječaja. Preporučio bih svima koji imaju uvjete da se svakako prijave na nove natječaje kada budu ponovo raspisani, jer su ta bespovratna sredstva doista velika pomoć svakom OPG-u za obnovu poljoprivredne mehanizacije i unapređenje proizvodnje - poručio je Zoran Bahat, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sesveta Ludbreških.