Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 30. Lipnja 2023.

Da je više natječaja, bilo bi bolje

Da je više natječaja, bilo bi bolje

-Bespovratna sredstva koja sam dobio od LAG-a Izvor su mi puno značila. To nije bio mali iznos, pokrio mi je polovicu cijene nove traktorske prikolice. Da je više takvih natječaja bilo bi bolje - istaknuo je bacc. Ing. agronomije Karlo Petrić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Globočeca Ludbreškog, koji je na natječaju LAG-a Izvor za Tip operacije 1.1.1. - Ulaganje u modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva, dobio bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije.
Ovaj mladi poljoprivrednik obrađuje 30 hektara poljoprivrednih površina na kojima uzgaja kukuruz, pšenicu i uljanu repicu.
-Otkupna cijena pšenice ove će godine biti jako loša, teško ću pokriti i troškove, a kamoli nešto zaraditi. Bit će jako teško, posebno onim ratarima koji su sjeme uzeli na kredit. Ja sam u radnom odnosu, radim u tvrtki Amting, pa mi je rad na OPG-u dopunski prihod. Da živim samo od rada na zemlji ne znam kako bi se nosio s takvim porastom cijena repromaterijala, ali i svih drugih troškova. Hvala Bogu, nije nas potukla tuča, no, ova će godina biti jako zeznuta  - rekao je Karlo Petrić o uvjetima s kojima su ove godine suočeni naši poljoprivredni proizvođači.

 Novi stroj za pola cijene


Ovaj poljoprivrednik iz Globočeca unatoč svemu ipak razmišlja o kupnji novih površina te o proširenju proizvodnje na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.
-Završio sam studij agronomije, poljoprivreda je moj život, zato planiram kupiti još zemlje. Teško je naći zemlju za prodaju, ali povremeno se ipak ponudi nešto. Zahvaljujući LAG-u Izvor kupio sam novu traktorsku prikolicu nosivosti 18 tona i jako sam zadovoljan. Dobio sam novi stroj za pola cijene. Ranije se nisam prijavljivao na natječaje, no, kada su mi na jednoj jutarnjoj kavi kolege rekle za taj natječaj, odlučio sam probati i prijavio sam se na natječaj LAG-a. Projekt mi je napisao knjigovođa i cijeli je natječaj prošao bez problema. Zaposlenici LAG-a Izvor su bili jako fer i korektni, sve su nam objasnili i dali su nam sve potrebne informacije. Stvarno su bili super, tako da ću se, kada budu raspisani novi natječaji, sigurno ponovo prijaviti. Iako sam dobio samo polovicu iznosa, jer nisam zaposlen u svom OPG-u, taj mi je novac stvarno bio velika pomoć. Imam novi stroj, a nisam se trebao zadužiti za njegovu kupnju - istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Prijavom na natječaj ne možeš ništa izgubiti


Zahvaljujući novoj traktorskoj prikolici Karlo Petrić je uspio smanjiti troškove, s novom je prikolicom sigurnije raditi, a s novom i većom prikolicom sada brže završi planirane poslove.
-Ušteda vremena mi je jako važna, jer imam puno obveza na svom radnom mjestu. Ovakva financijska pomoć je dobrodošla, pogotovo nama, malim poljoprivrednicima. Taj iznos velikim proizvođačima možda i ne znači puno, no, meni je bila od velike koristi, to je bila pomoć da idem naprijed. Sigurno ću se ponovo prijaviti na nove natječaje, jer prijavom ne mogu ništa izgubiti, a mogu dobiti novac za unapređenje proizvodnje na svom OPG-u. Planiram kupiti još nešto zemlje, a želio bih urediti i skladišni prostor na svom imanju. Sam to neću moći, pa bi mi nova bespovratna sredstva bila od velike pomoći. Jako sam zadovoljan što sam se prijavio na natječaj, jer mi je s novom traktorskom prikolicom lakše i jednostavnije raditi - naglasio je Karlo Petrić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Globočeca, koji je obnovio poljopivrednu mehanizaciju uz podršku Lokalne akcijske grupe Izvor.