Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 12. Travnja 2023.

Još više sredstava treba decentralizirati i spustiti na razinu LAG-ova

Još više sredstava treba decentralizirati i spustiti na razinu LAG-ova

U Općini Veliki Bukovec Lokalna akcijska grupa Izvor sufinancirala je kroz Tip operacije 2.1.1. Obnova/modernizacija društvene infrastrukture ruralnog područja, tri projekta male komunalne infrastrukture. 
-Društvena uloga Lokalne akcijske grupe Izvor je sigurno pozitivna. U početcima rada ovoga LAG-a, kada smo tri, četiri godine, morali čekati da budu raspisani prvi LAG natječaji, možda smo bili i pomalo skeptični, no, od 2018. godine, kada je raspisan prvi natječaj LAG-a Izvor pa do ove godine Općina Veliki Bukovec je realizirala tri LAG natječaja, od kojih smo dva u cijelosti završili, a treći je još u realizaciji. Stoga mislim da bi Europska unija i Republika Hrvatska u novom programskom razdoblju, do 2027. godine, za lokalne akcijske grupe trebala osigurati još više sredstava. Naime, jedinicama lokalne samouprave je puno lakše komunicirati s lokalnim akcijskim grupama, a lakše je i provoditi natječaje koje raspisuju LAG-ovi za projekte koji su važni jedinicama lokalne samouprave. Općine i gradovi mogu najbolje prepoznati potrebe na svom području, a zajedno s LAG-om mogu brže i učinkovito odrediti koje projekte mogu financirati tim sredstvima. Baš za takve, male, komunalne, infrastrukturne projekte, koji su mještanima važni, nema natječaja, a općine i gradovi za njihovu realizaciju nemaju dovoljno sredstava u svojim proračunima. Rad i ulogu LAG-a Izvor stoga ocjenjujem visokom ocjenom, a nadam se da će u sljedećem programskom razdoblju na raspolaganju imati još više sredstava kojima će se poticati razvoj na ruralnom području - naglasio je Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec.

 Lakša priprema i provedba projekata


Koje je projekte Vaša općina ostvarila uz podrušku LAG-a Izvor?   
-Upravo ovaj, treći projekt koji smo prijavili na natječaj LAG-a Izvor, a riječ je o uređenju groblja u Velikom Bukovcu, koji je još u tijeku, najbolje ilustrira ulogu LAG-a. Uređenje groblja, projekt vrijedan 531 tisuću kuna, nismo imali gdje prijaviti sve do ovoga LAG natječaja.  Uz podršku LAG-a Izvor uređujemo mjesno groblje u Velikom Bukovcu, a kada projekt bude završen ostvarit ćemo povrat uloženih sredstava u iznosu od 351 tisuću kuna. Za našu općinu to je svakako zanačajni iznos. Isti smo slučaj imali i s projektom uređenja centra Velikog Bukovca, koji također nismo mogli prijaviti na druge natječaje. Projekt uređenja prijavili smo na natječaj LAG-a Izvor, uredili smo mjesni centar i ostvarili povrat od 111 tisuća kuna, što je gotovo polovica ukupne vrijednosti projekta koji je iznosio 248 tisuća kuna. Uz podršku LAG-a Izvor naša je općina završila i projekt uređenja sportske infrastrukture, odnosno ograđenog malonogometnog igrališta s umjetnom travom u naselju Kapela Podravska . Taj smo projekt doduše, mogli prijaviti i na neke druge natječaje, ali nam je njegova realizacija preko LAG-a Izvor bila jednostavnija i brža. Projekt je bio vrijedan više od 385 tisuća kuna, a od LAG-a Izvor smo ostvarili povrat u iznosu od 265 tisuća kuna. To je jedino malonogometno igralište s umjetnom travom na području naše općine, koje djeci i mladima omogućuje da se i u ovim zimskim mjesecima mogu baviti sportom na otvorenom. Bili smo možda i malo skeptični kada smo se odlučili za taj projekt, no sada vidimo da smo dobro odlučili. Posebno želim istaknuti kako su zaposlenici LAG-a Izvor izvrsno informirani, pa je i nama onda puno lakše doći do informacija vezanih uz pripremu i provedbu projekata. Imamo i izvanrednu komunikaciju s drugim jedinicama lokalne samouprave na području LAG-a Izvor, zajedno promišljamo i Lokalnu razvojnu strategiju za novo programsko razdoblje, bez obzira na stranačku pripadnost. U ovom programskom razdoblju nije bilo političkog djeljenja, nego smo svi, zajednički nastojali napraviti nešto za ovaj kraj, uvažavajući potrebe na području svake jedinice lokalne samouprave na području LAG-a Izvor.

Više natječaja za OPG-ove  


Bespovratna sredstva LAG Izvor je dodijelio i poljoprivrednim proizvođačima s područja Općine Veliki Bukovec?
-LAG Izvor je do sada raspisao tri natječaja koji su bili namijenjeni obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja su na njima dobila bespovratna sredstva za unapređenje poljprivredne proizvodnje i povećanje njihove konkurentnosti. To je sigurno bila dobrodošla podrška našim poljoprivrednim gospodarstvima, zato mislim da bi u novom programskom razdoblju LAG Izvor za tu svrhu trebao namijeniti puno više sredstava. Mi smo poljoprivredni kraj, u kojem se većina stanovnika još uvijek bavi poljoprivredom i to specifičnom proizvodnjom - uzgojem cvijeća, pa bi u novom programskom razdoblju LAG trebao raspisati još više natječaja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kako bi ljudi lakše došli do sredstava koja će moći uložiti u razvoj svojih OPG-ova. U ovom razdoblju ta bespovratna sredstva nisu bila velika, to su bili iznosi od 15 tisuća eura po gospodarstvu, ali su, posebno malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, puno značila. Osim toga, nositeljima OPG-a je do tih sredstava bilo puno lakše doći na natječaju LAG-a, nego da su svoje projekte prijavljivali na nacionalnoj razini. I to govori u prilog tome da se u novom programskom razdoblju još više sredstava treba decentralizirati i spustiti na razinu LAG-ova, kako bi i još više poljoprivrednih proizvođača dobilo bespovratna sredstva za unapređenje proizvodnje i modernizaciju poslovanja. Nova strategija LAG-a Izvor je u visokoj fazi izrade, već smo održali i nekoliko radionica, tako da u novom razdoblju očekujem da će Općina Veliki Bukovec i nadalje moći iz tog izvora financirati nove projekte vezane uz malu komunalnu infrastrukturu, pri čemu posebno mislim na uređenje nerazvrstanih lokalnih cesta. U minulom programskom razdoblju takve projekte nije bilo moguće prijavljivati na LAG natječaje, zato se zalažemo da u novoj strategiji općine i gradovi dobiju i tu mogućnost. U novom programskom razdoblju jedan od naglasaka će biti i razvoj turizma na području LAG-a. Turizam je u našem kraju još u povojima, zato trebamo razmišljati o infrastrukturi koja će biti poticaj i turističkom razvoju na ruralnom prostoru. Ovaj kraj je idealan za razvoj biciklističkog turizma, zato ćemo svakako nastojati da u novu strategiju bude uvršteno i uređenje biciklističkih staza. Turistima imamo što pokazati i što ponuditi, no moramo bolje povezati sadržaje koje imamo i ponuditi nove, kako bi turističku ponudu podigli na višu razinu, jer će to sigurno donijeti i višu dodanu vrijednost. Nastojat ćemo ponudu turističkih sadražaja bolje povezati s ponudom naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U novom programskom razdoblju sami ćemo određivati prioritete i za njih raspisivati natječaje, što do sada nije bio slučaj, tako da imam velika očekivanja u novom programskom razdoblju - istaknuo je Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec.