Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 19. Siječnja 2023.

S LAG-om brže i jednostavnije dolazimo do sredstava za projekte

S LAG-om brže i jednostavnije dolazimo do sredstava za projekte

Zahvaljujući sredstvima koja je dobila od Lokalne akcijske grupe Izvor kroz Tip operacije 2.1.1. Obnova/modernizacija društvene infrastrukture ruralnog područja, Općina Trnovec Bartolovečki je financirala tri projekta kojima će značajno unaprijediti društveni standard na svom području.
-Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je naše članstvo u LAG-u Izvor svakako pozitivna stavka u proračunu naše općine. Uspješno surađujemo i realiziramo projekte koji su manje vrijednosti, a za koje nismo imali sredstva u općinskom proračunu. No, na ovaj način smo ih uspješno ostvarili. Želim istaknuti kako je to daleko jednostavniji način i proces ishođenja dodatnih sredstava, bez obzira što, naravno, i u ovom slučaju moramo prikupiti svu potrebnu dokumentaciju. Cijeli je proces ipak lakši i jednostavniji, osobito stoga jer nam LAG Izvor pritom pruža podršku. Tako je LAG Izvor našoj općini zapravo partner, koji nas usmjerava i daje nam podršku u postupku prijave projekta. To su projekti manje vrijednosti, ali su za našu općinu itekako važni. Naime, ova tri projekta koje realiziramo preko LAG-a inače ne bismo mogli provesti, jer za takve projekte nema raspisanih natječaja. Isprva smo počeli s projektom manje vrijednosti, da bi novi projekti bili sve veći i veći. Stoga vjerujem da će u novom programskom razdoblju lokalne akcijske grupe imati na raspolaganju još više sredstava, jer natječaji LAG-a jedinicama lokalne samouprave na taj način omogućuju kraći i jednostavniji put do sredstava za projekte koje inače ne bi mogli realizirati - istaknula je Verica Vitković, načelnica Općine Trnovec Bartolovečki.                                                       

S LAG-om do tri projekta


Koje je projekte u ovom programskom razdoblju uz podršku LAG-a Izvor ostvarila Općina Trnovec Bartolovečki?
-Prvi projekt koji smo proveli preko LAG-a Izvor bio je uređenje parka, odnosno, nasad drveća kod Širokih ledina u naselju Trnovec. To je bila početna faza izgradnje i uređenja našeg novog trga i budućeg parka. Ukupna procijenjena vrijednost tog projekta bila je 27 tisuća i 263 eura, od čega smo od LAG-a Izvor dobili 14 tisuća i 757 eura, što je nešto više od polovice te investicije. Dakle, dobili smo gotovo 15 tisuća eura i jedan prekrasni park, kojeg ćemo na proljeće nastaviti uređivati. Posađeno drveće se je primilo i sada nam predstoji formiranje toga drveća u parkovnu površinu, te uređenje staza i šetnica. Preko LAG-a Izvor smo ostvarili i projekt unutarnjeg uređenja zgrade bivšeg matičnog ureda u Bartolovcu. Ministarstvo graditeljstva je financiralo njenu vanjsku obnovu, no unutrašnjost tog objekta nije bila za korištenje. Zato smo uređenje te zgrade prijavili na natječaj LAG-a Izvor, jer je to ujedno bila i jedina mogućnost da za tu svrhu dobijemo sredstva iz drugih izvora. Ukupna ugovorena vrijednost svih radova iznosila je 45 tisuća 749 eura, od čega smo od LAG-a Izvor dobili povrat od 35 tisuća 175 eura. Već i kod ova dva projekta vidimo da se postotak povrata sredstava povećao, i to za gotovo dvadeset posto. Dakle, omjer učešća Općine Trnovec Bartolovečki je sada bio daleko manji nego u prethodnom projektu koji smo financirali preko LAG-a Izvor. Tim smo sredstvima kompletno sanirali unutarnju rasvjetu te podne i zidne obloge. Objekt je sada u potpunosti spreman za opremanje, koje ćemo nastojati također financirati iz drugog izvora. Ta je zgrada funkcionalna i namijenjena je svim stanovnicima naše općine. Zadnji projekt koji financiramo preko LAG-a Izvor, a koji je još u realizaciji, je izgradnja skate parka u naselju Trnovec. Skate park će biti namijenjen svim našim mladima s područja cijele općine i vjerujem da će ga s veseljem koristiti. U tijeku je izgradnja, već su postavljene i sve rampe, a ostalo nam je završiti tek nekih desetak posto ukupnih poslova. Vremenske prilike su sada takve da ne možemo raditi na postavljanju završnog sloja specijalnog betona na skate parku, no čim temperature budu iznad nule taj će projekt biti nastavljen. Ukupna vrijednost svih radova je 49 tisuća 672 eura, a dobili smo odluku o povratu 44 tisuće i 780 eura. Dakle, ovo je još povoljniji omjer sufinanciranja, jer će Općina za taj projekt dati tek nešto više od 10 posto, a dobit ćemo atraktivan i zanimljiv sadržaj za mlade u našoj općini.

Natječaji LAG-a su izvrsna prilika


Uz sredstva koja je dobila Općina Trnovec Bartolovečki, LAG Izvor je dodijelio i bespovratna sredstva poljoprivrednicima s područja Vaše općine za unapređenje poslovanja?
-S LAG-om Izvor smo već proveli i nekoliko edukacija za nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja naše općine na kojima su im prezentirane mogućnosti za dobivanje sredstava preko LAG-a. Naši mali poljoprivredni proizvođači, a posebno mladi poljoprivrednici, imaju mogućnost da se uključe u ovakve programe kojima se unapređuje konkurentnost njihovih gospodarstava, tim više jer su stručne službe LAG-a i njima korisna podrška u pripremi njihovih projekata. Naše poljoprivrednike i ovim putem pozivam da iskoriste tu mogućnost i da se prijave za takve bespovratne potpore. Nastojimo animirati i našu Agro udrugu da se i ona što više uključi u takve programe, da možda kupe neki poljoprivredni stroj s kojim bi radilo više njihovih članova. Neki poljoprivredni strojevi su prevelika investicija za jedno poljoprivredno gospodarstvo, no, kada ga koristi više poljoprivrednika, on postaje isplativ. Sredstva koja naši poljoprivrednici mogu dobiti od LAG-a Izvor su izvrstan poticaj, posebno mladima, da nastave poljoprivrednu proizvodnju i da ju unaprijede i moderniziraju.  
Što Općina Trnovec Bartolovečki očekuje u novom programskom razdoblju?
-Kroz angažman u Skupštini i Izvršnom odboru LAG-a Izvor, zajedno s drugim jedinicama lokalne samouprave, radimo kako bismo povećali obuhvat ideja u novom programskom razdoblju. Razmišljamo na primjer, da na novi natječaj koji će LAG raspisati u novom programskom razdoblju prijavimo uređenje parka u kojem sada gradimo skate park, jer tu planiramo urediti i vanjska vježbališta, dječje igralište i slične sadržaje, kako bismo tu cjelinu pretvorili u sportsko - rekreacijsku zonu u našoj općini. To je zemljište u potpunosti u vlasništvu Općine, površine su dovoljne za ostvarenje toga plana, interes mještana je velik, tako da ćemo nastaviti raditi na uređenju okolice skate parka. Prema informacijama koje smo dobili sufinanciranje na novim natječajima dosegnulo bi do 100 tisuća eura po svakoj jedinici lokalne samouprave. Natječaji iz europskih fondova ili iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti nažalost, ne podržavaju takve projekte, a općina nema toliko vlastitih sredstava, zato su nam natječaji LAG-a izvrsna prilika da ostvarimo i takve projekte koji puno znače našim mještanima. Bilo bi mi drago kada bi i Ministarstvo poljoprivrede uvidjelo da je i za njih daleko povoljnije da te natječaje što više provode upravo lokalne akcijske grupe, tako da očekujem da će i Vlada i Ministarstvo decentralizirati ta sredstva, jer upravo same jedinice lokalne samouprave najbolje poznaju probleme i potrebe na svom području, koje preko LAG-a mogu rješiti na lakši i transparentniji način - poručila je Verica Vitković, načelnica Općine Trnovec Bartolovečki.