Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 3. Siječnja 2023.

LAG-ovi su vrlo demokratičan oblik upravljanja javnim potrebama

LAG-ovi su vrlo demokratičan oblik upravljanja javnim potrebama

-Rad našeg LAG-a mogu ocijeniti samo najboljim ocjenama - istaknuo je Dubravko Bilić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Izvor, koja povezuje javni, civilni i poslovni sektor na području deset jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj i Koprivničko - križevačkoj županiji - gradova Ludbreg, Varaždinske Toplice i Koprivnicu te općina - Trnovec Bartolovečki, Jalžabet, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Rasinju.
-Ta europska ideja formiranja lokalnih akcijskih grupa pokazala se jako dobra.  LAG-ovi naime, uspješno premošćuju jaz između visokih razina vlasti i konkretnog života na terenu. LAG Izvor je u proteklom razdoblju pokazao koja je njegova svrha i to ne samo u zajednicama u kojima djeluje i koje su povezane kroz tu lokalnu akcijsku grupu, dakle, u jedinicama lokalne samouprave, nego i kroz konkretnu pomoć i podršku našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, posebice mladim poljoprivrednicima. LAG Izvor je tako pridonio ruralnoj proizvodnji na svom području, koja pak je presudna za opstanak ovoga, ruralnoga kraja. Kroz mnoštvo realiziranih projekata koji su ostvareni u proteklom programskom razdoblju LAG Izvor je značajno pridonio upravo tom cilju i u potpunosti je opravdao svoju društvenu zadaću. Zaposlenici LAG-a Izvor su na usluzi i civilnom društvu, dakle, udrugama građana, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ali i javnom sektoru, općinama i gradovima na čijem području djeluje. Oni svojim stručnim znanjem pomažu u realizaciji brojnih projekata. U periodu koji je pred nama želimo naš LAG više uključiti i u projekte međunarodne suradnje, zajedno s lokalnim akcijskim grupama iz drugih zemalja članica Europske unije, kako bi dobili priliku učiti i iz njihovih iskustava, ali i kako bi mi prenijeli neka naša iskustva u poticanju ruralnog razvoja. Na taj bi način dodatno obogatili život svih sastavnica našega LAG-a, kako jedinica lokalne samouprave, tako i gospodarstva i civilnog sektora - istaknuo je Dubravko Bilić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Izvor.
                                  

U ruralnom prostoru treba osigurati javnu dobrobit


LAG Izvor je započeo aktivnosti na pripremi nove Lokalne razvojne strategije. Koji će razvojni prioriteti i ciljevi biti posebno istaknuti u tom strateškom dokumentu?   
-Jedan od prioriteta će svakako biti usmjerenost LAG-a na javni sektor, kako bi i na taj način pomogli da se potrebe naših građana iskažu što bolje i preciznije, i to na način da što veći broj građana sudjeluje u dobrobitima koje će biti ostvarene provedbom projekata LAG-a u novom programskom razdoblju. Do sada je fokus rada našega LAG-a bio usmjeren na privatni sektor, na obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Naš LAG je tu odradio ogroman posao, pomažući nositeljima OPG-ova u pripremi i realizaciji njihovih projekata. Zahvaljujući takvoj podršci LAG-a Izvor značajan broj naših OPG-ova je unaprijedio svoju poljoprivrednu proizvodnju i povećao konkurentnost. LAG Izvor je stvorio vrlo kvalitetnu bazu koja omogućuje preživljavanje ruralnog prostora. Sada se nalazimo u fazi kada je tom ruralnom prostoru nužno osigurati javnu dobrobit i funkcioniranje svih javnih sadržaja koji su možda bili zanemareni u dosadašnjem periodu, jer smo i kao država kasnili s ulaskom u Europsku uniju. Propustili smo nažalost, neke vlakove koje su druge članice uspjele uhvatiti. Njihovi LAG-ovi su već u prošlom periodu imali mogućnost više raditi upravo na toj, javnoj dobrobiti, pa je naša želja da u novom razdoblju uhvatimo i taj vlak, da sve sredine na području LAG-a Izvor svojim žiteljima pruže punu uključenost u društveni život, ali i punu uključenost u trendove koji vladaju u Europi, da bi taj prostor opstao ne samo kao isključivo ruralni prostor, nego kao ruralni prostor koji povezuje njegove stanovnike i s urbanim životom, koji postaje prevladavajući u Europskoj uniji.

I najmanje općine mogu ostvariti važne projekte


Kao gradonačelnik Ludbrega, kako ocjenjujete podršku LAG-a jedinicama lokalne samouprave, posebice kroz financijsku podršku projektima male društvene infrastrukture?  
-Ta je podrška bila izuzetno važna. Kroz sustav LAG-a omogućuje se naime, i najmanjim jedinicama lokalne samouprave da na jednostavan način realiziraju važne projekte. Mi smo u Gradu Ludbregu već ranije naučili da nema velikih i malih projekata, za nas postoje samo - važni projekti. Svaki projekt koji u nekom dijelu dotiče ono što je ljudima jako važno, bilo da je riječ o uređenju parka, dječjeg igrališta, mjesnog groblja ili nekoj drugoj javnoj infrastrukturi, je važan projekt. Zato je presudno važna ta decentralizacija, jer upravo građani, na terenu, mogu pokazati što im je stvarno važno. A upravo takve organizacije, kao što su lokalne akcijske grupe, silno pomažu da se taj interes prepozna, iskaže i u konačnici ostvari. Osim toga, jedinice lokalne samouprave najčešće nemaju dovoljno vlastitih sredstava da realiziraju takve projekte, a većinu njih ne mogu prijaviti za financiranje iz drugih izvora. Jedan od razloga tolikog broja općina u našoj zemlji je upravo to što su veće jedinice lokalne samouprave, veći gradovi, uvijek prvenstveno rješavali probleme bliže središtu kruga, dok su problemi na periferiji kruga uvijek ostavljani za kasnije. Sada zapravo vidimo koliko su uspješne općine, a u Hrvatskoj ih ima dosta, napravile za svoje građane i svoj kraj. Velika većina općina je uspješno odgovarala na potrebe svojih građana, a one najuspješnije su već stigle do visoke razine komunalnog i društvenog standarda. LAG zapravo pomaže da sve sredine ostvare jednakost prilika, koja se ogleda i u mogućnosti da se stanovnici realiziraju u svom punom potencijalu na najbolji mogući način. Zato treba omogućiti LAG-ovima da i dalje budu ta spona između malih, najudaljenijih lokalnih sredina i mogućnosti financiranja iz Europske unije.

LAG-ovi su približili europski novac


Lokalna akcijska grupa Izvor, sa samo dva zaposlenika, je i u proteklom razdoblju dokazala društvenu opravdanost svog postojanja i uspješnost rada. Očekujete li stoga u novom programskom razdoblju više sredstava za LAG Izvor?
- Praksa lokalnih akcijskih grupa u Europi pokazuj da broj zaposlenih nikada nije problem ukoliko oni ispunjavaju svoju društvenu funkciju i rade za dobro svoje zajednice. Upravo uključivanje u suradnje i europske projekte koji nisu isključivo povezani s LAG-ovima, nego su uključeni u neke druge izvore financiranja, u budućnosti bi trebalo pomoći da naš LAG bude još snažniji, još veći i još korisniji svojoj zajednici. Nadam se da ćemo i u ovom, novom strateškom razdoblju na najbolji mogući način iskoristiti prilike koje su pred nama, a vjerujem da će sredstva namijenjena lokalnim akcijskim grupama biti pravedno raspodjeljena po cijelom teritoriju Republike Hrvatske i da će se uvažiti i ekonomske razlike između juga i sjevera zemlje, kako bi se svi krajevi jednako razvijali. LAG-ovi su vrlo demokratičan oblik upravljanja javnim potrebama i svakako im treba omogućiti da ostvaruju svoju društvenu funkciju. Siguran sam da će LAG Izvor i dalje biti primjer uspješne lokalne akcijske grupe. Europski novci nam nisu daleko, a upravo su LAG-ovi omogućili da svim sredinama, pa i onim najmanjim, europski novac bude još bliže. LAG-ovi su našim ljudima pokazali da je Europska unija dobra ideja, da su europski novci izvanredna prilika da se popravi sve ono što mi sami ne možemo ili nemamo snage napraviti, koja nas tjera naprijed i koja nas potiče da iskorištavamo prilike kako bi stvarali bolje uvjete života za naše građane - naglasio je Dubravko Bilić, predsjednik ove uspješne lokalne akcijske grupe.