Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 8. Rujna 2023.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Izvor obitelj Ivana Friščića unaprijeđuje proizvodnju na svom OPG-u u Vinogradima Ludbreškim

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Izvor obitelj Ivana Friščića unaprijeđuje proizvodnju na svom OPG-u u Vinogradima Ludbreškim

Podrška LAG-a nam je puno značila!


-Da nismo dobili ta sredstva od LAG-a Izvor teško bismo sami mogli kupiti i vadilicu za češnjak i solarnu sušilicu češnjaka i mlin za mljevenje češnjaka i sjeckalicu za češnjak i kompresor za guljenje češnjaka i malčer. Ta nam je podrška LAG-a Izvor stvarno puno značila, ona nam je bila odskočna daska na početku rada našeg OPG-a - naglasio je Ivan Friščić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Vinograda Ludbreških, koji je na natječaju Lokalne akcijske grupe Izvor za Tip operacije 1.1.1. - Ulaganje u modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva, dobio bespovratna sredstva koja je uložio u unaprjeđenje proizvodnje na svom gospodarstvu.
Ivan Friščić na 2 hektara poljoprivrednih površina uzgaja češnjak te nešto batata i ukrasnih tikvica.
-Kako smo i supruga Karolina i ja odrasli s poljoprivredom, u vrijeme dok je supruga bila bez posla, razmišljali smo što bismo mogli uzgajati na zemlji koju smo imali. Budući da je češnjak dohodovna kultura, odlučili smo se za uzgoj češnjaka. Kupili smo sjeme u Međimurju i 2016. godine smo zasijali prve površine. Češnjak koji uzgojimo prodajemo isključivo na malo, uglavnom na sajmovima i sličnim gospodarskim priredbama i uvijek sve prodamo. Kompletni urod uspijemo prodati već do listopada, dakle, i prije sezone svinjokolja, kada je najveća potražnja za češnjakom. Kupci naime, ponovo prepoznaju kvalitetu lokalno uzgojenog češnjaka i sve više traže upravo domaći češnjak. Ova kultura definitivno ima veliki potencijal, zato planiramo povećati površine za uzgoj. Osim ručno pletenog češnjaka u vijencima, proizvodimo i češnjak u granulama, osnosno u prahu, no s obzirom na ogromnu potražnju svježeg češnjaka nismo u mogućnosti proizvesti dostatne količine ćešnjaka u prahu koliko tržište zahtijeva.
S količinama koje sadaproizvodmo ne možemo živjeti, proizvodnja češnjaka nam je još uvijek dopunski prihod, no, vjerujem da ćemo s vremenom uspjeti povećati proizvodnju te da će sadašnja proizvodnja prerasti u ozbiljan posao. Važan korak u tom smjeru je svakako bila i nabava strojeva koje smo kupili sredstvima koja smo dobili od LAG-a Izvor - istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Vinograda Ludbreških.

Zahtjevna ali i dohodovna kultura


Češnjak je vrlo zahtjevna kultura koja zahtjeva puno rada, češnjak treba prihranjivati na proljeće, redovno ga treba plijeviti i štititi od bolesti.

-U početku smo sve radili ručno, što je bilo jako naporno, a zahtjevalo je i puno vremena. Priliku da unaprijedimo proizvodnju vidjeli smo na natječaju LAG-a Izvor. Odlučili smo se prijaviti na natječaj, ali kako je rok bio kratak, mislili smo angažirati neku agenciju, no, naposljetku smo sami napisali projekt. Možda je baš to presudilo da smo prošli na natječaju i dobili sredstva zahvaljujući kojima ćemo moći ostvariti dodanu vrijednost u proizvodnji češnjaka. Planiramo naime, čim nam djeca malo porastu, povećati poljoprivredne površine pod češnjakom, čime ćemo dobiti i više sirovine za preradu - rekao je Ivan Friščić.                          

Odlična suradnja s LAG-om Izvor

 

Zahvaljujući dobrom iskustvu na natječaju LAG-a Izvor ovaj ludbreški proizvođač češnjaka planira i u novom programskom razdoblju razvojne projekte prijaviti na nove natječaje za male poljoprivredne proizvođače.
-Imamo odličnu suradnju s LAG-om Izvor, zaposlenici LAG-a su odlični, bili su nam podrška u svakom trenutku i u svim fazama natječaja, uvijek su bili na raspolaganju. Iako je to bio prvi natječaj na koji smo prijavili svoj OPG, natječaj je prošao bez ikakvih problema, pa ćemo se sigurno prijaviti i na nove natječaje kada budu raspisani. Sada češnjak sušimo u plasteniku, pa bi nam od velike koristi bilo novo skladište i sušara za češnjak. Svoju, ali i budućnost svoje obitelji definitivno vidim u uzgoju češnjaka - poručio je Ivan Friščić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Vinograda Ludbreških.