Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 28. Srpnja 2023.

Svaka pomoć dobro dođe!

Svaka pomoć dobro dođe!

-Lijepo je raditi i obrađivati zemlju kada od toga imate koristi. Svi radimo da bi nešto zaradili, ali ako dvije, tri godine radite bez zarade, onda nešto morate mijenjati. Urod nam je ove godine manji zbog tuče, velike štete trpimo i od divljači, zemlje su mokre i već danima ne možemo raditi. Svi ulazni troškovi su abnormalno porasli, a otkupna cijena je duplo manja nego lani. Ovo će biti jako teška godina za nas ratare - istaknuo je Kristijan Matas, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Velikog Bukovca.
Ovaj uzorni poljoprivrednik, koji na 250 hektara poljoprivrednih površina uzgaja kukuruz, pšenicu, ječam i uljanu repicu, na prvom natječaju Lokalne akcijske grupe Izvor za Tip operacije 1.1.1. - Ulaganje u modernizaciju poljoprivrednog gospodarstva, dobio je bespovratna sredstva za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije.
-Prije nekoliko godina prijavio sam se na natječaj za Tip operacije 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, koji je bio raspisan na nacionalnoj razini, no tada nisam prošao zbog „nedostatnih sredstava“, kako je pisalo u obrazloženju odluke koju sam dobio. Naša općina je naime, razvijena, pa smo na nacionalnim natječajima gubili puno bodova.  Zato sam bio i malo sumnjičav i kada smo na obaveznoj jutarnoj kavi pričali o natječaju koji je raspisao LAG Izvor. No,  vidio sam da bih mogao proći, napisao sam projekt i bez problema sam prošao na natječaju. Dugo se bavim poljoprivredom, a ovo je bilo prvi puta da sam dobio neka bespovratna sredstva. LAG natječaj je bio puno jednostavniji od onoga na nacionalnoj razini, za njega nije trebalo prikupiti tako puno dokumentacije, tako da sam zadovoljan. Iako to nisu bila velika sredstva, svaka pomoć uvijek dobro dođe. Morao sam dodati i nešto vlastitog novca, no sada imam novi rastepač za umjetno gnojivo  i kompaktor za pripremu tla - istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Velikog Bukovca.

 

Brža i preciznija obrada


S poljoprivrednim strojevima koje je kupio Kristijan Matas sada puno brže i preciznije obrađuje svoja polja.
-Rastepač za umjetno gnojivo ima vagu i navigaciju, pa sada mogu puno preciznije i brže raditi. Ranije sam sam morao vagati koliko umjetnog gnojiva moram staviti u rastepač, a sada je dovoljno odrediti da po hektaru stroj baca 200 kilograma umjetnog gnojiva i on izbaci točno tu količinu. S novim rastepačem je manje fizičkog rada a štedim i vrijeme potrebno da obavim taj posao. Zadovoljan sam da sam se odlučio prijaviti na natječaj LAG-a Izvor. Njihovi zaposlenici su bili super, bili su uvijek spremni pomoći i pružiti nam informaciju ili savjet koji sam tražio. To mi je bila velika pomoć, tako da ću se vjerojatno prijaviti i na njihov novi natječaj kada bude raspisan - rekao je Kristijan Matas.  

Bez ulaganja nema poljoprivrede


Ovaj poljoprivredni proizvođač posebno je naglasio kako bez stalnog ulaganja u zemlju i poljoprivrednu mehanizaciju nema uspješne i konkurentne poljoprivrede.
-Poljoprivreda je moj posao i godinama ulažem u zemlju i mehanizaciju, ali svake je godine sve teže. Lani sam za litru nafte morao dati 3 kilograma pšenice, a ove godine čak 8 kilograma. To je abnormalni porast troškova. Situacija je jako teška i zbog potpuno nepredvidljivih uvjeta poslovanja. Lani sam na primjer, kupio 6 kamiona umjetnog gnojiva, govorilo se kako se zatvaraju tvornice dušičnih gnojiva i da će biti nestašice, nisam mogao riskirati da ostanem bez umjetnog gnojiva. Par mjeseci kasnije cijena mu je bila dvostruko niža od one po kojoj sam kupio gnojivo. Veliki problem imamo i s malim površinama. Radim na čak 350 parcela, od kojih su neke udaljene i 50 kilometara zračne linije, što jako poskupljuje proizvodnju zbog velikih troškova za naftu. Sve manje ljudi radi na zemlji, stari više ne mogu, a mladi nemaju volje. No, zemlja se ipak ne prodaje. Ako netko i ponudi zemlju, cijene su previsoke. Morat ću se i dalje snalaziti kako znam i umijem, nadajući se da će se ipak promijeniti odnos države prema poljoprivrednicima, a posebno prema nama ratarima, koji smo ove godine u posebno teškoj situaciji - upozorio je Kristijan Matas, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Velikog Bukovca.