Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 28. Ožujka 2023.

LAG Izvor se je jako dobro etablirao među lokalnim akcijskim grupama u Hrvatskoj

LAG Izvor se je jako dobro etablirao među lokalnim akcijskim grupama u Hrvatskoj

Prigodu da bespovratnim sredstvima Lokalne akcijske grupe Izvor financira projekte male društvene infrastrukture odlično je iskoristila i Općina Rasinja, koja je na LAG natječaje za Tip operacije 2.1.1. Obnova/modernizacija društvene infrastrukture ruralnog područja, prijavila tri projekta na svom području.
-Općina Rasinja je bila jedan od osam jedinica lokalne samouprave koje su osnovale Lokalnu akcijsku grupu Izvor. U početku smo možda bili pomalo skeptični, nismo bili potpuno sigurni da idemo u pravom smjeru. Međutim, vrlo brzo, već nakon godinu ili dvije, kada smo savladali niz administrativnih prepreka, situacija se je promijenila, pogotovo nakon što smo od LAG-a dobili i prva bespovratna sredstva, koja su potrošena vrlo kvalitetno i pametno. Već tada smo dogovorili da sredstva koja jedinicama lokalne samouprave dodjeljuje LAG Izvor budu ravnomjerno raspodijeljena između općina i gradova na području našeg LAG-a. Složili smo se da je svaki projekt koji prijavljujemo na natječaj LAG-a bitan. Svaka sredina naravno, ima svoje potrebe i svoje prioritete. Neki projekt koji je na primjer, našoj općini jako bitan, vjerojatno nije prioritet Gradu Ludbregu ili nekoj drugoj jedinici lokalne samouprave na području našeg LAG-a. Svaka sredina je dakle, imala priliku na natječaj LAG-a prijaviti projekte koji su joj bili važni. Sredstvima koja smo dobili na natječaju za Tip operacije 4.1.1. uredili smo i opremili društveni dom u Rasinji, proširili smo naš Centar za kulturu, tradiciju i edukaciju, uspjeli smo urediti groblje u Subotici Podravskoj te park u tom naselju. S obzirom da se je financijska omotnica ipak malo povećala, nadamo se da ćemo u novom programskom razdoblju  dobiti još sredstava s kojima bismo financirali nove projekte. Naš LAG je dosta intenzivno radio i s našim poljoprivrednicima, pa i poljoprivredni proizvođači s područja naše općine imaju jako dobru logističku podršku LAG-a Izvor. Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima LAG je na primjer, osigurao i bespovratna sredstva za kupnju poljoprivrednih strojeva i druge opreme za poljoprivrednu proizvodnju. LAG Izvor je pružao podršku i udrugama s područja naše općine, prije svega u pisanju projekata i obradi natječajne dokumentacije. Na taj način je LAG Izvor bio uključen u sve pore djelovanja jedinica lokalne samouprave, kao podrška svim dionicima ruralnog razvoja na području našeg LAG-a.  Važno je primijetiti da se naš LAG u ovom programskom razdoblju širio i na nove jedinice lokalne samouprave, jer je sve više općina i gradova prepoznalo mogućnosti koje im pruža suradnja i članstvo u ovoj lokalnoj akcijskoj grupi. Posebno želim istaknuti da se je LAG Izvor jako dobro etablirao među lokalnim akcijskim grupama u Hrvatskoj. Naš LAG jako dobro kotira, što potvrđuju i rezultati koje je ostvario u ovom programskom razdoblju. Dakle, projekti koje smo prijavili na natječaje LAG-a Izvor nisu bili veliki, milijunski projekti, kakvi su oni za neke kapitalne investicije koje provodimo na području Općine Rasinja, primjerice, aglomeracija. Međutim, jako je važno da imamo mogućnost upravo preko LAG-a financirati takve, manje projekte, za čije financiranje u pravilu nemamo drugih izvora - istaknuo je Danimir Kolman, načelnik Općine Rasinja.

Svaka sredina ima svoje prioritete


Što očekujete u novom programskom razdoblju?

-Svaka jedinica lokalne samouprave u članstvu LAG-a ima neke svoje prioritete. U općini smo već napravili i listu projekata koje planiramo financirati iz tog izvora u novom programskom razdoblju. Tim sredstvima planiramo financirati primjerice, uređenje staza na groblju u Subotici Podravskoj, opremiti Centar za kulturu, tradiciju i edukaciju, koji planiramo urediti tako da bude multifunkcionalni prostor koji će postati središte svih događanja u našoj općini. Sredstvima koje ćemo dobiti od LAG-a Izvor u novom programskom razdoblju nastavit ćemo dakle, realizirati upravo takve, manje projekte, koji su važni svim našim mještanima, a čija priprema, u smislu potrebne dokumentacije, ne košta tako puno kao kod velikih, infrastrukturnih projekata. Osim toga, kada bi takve, manje projekte, vrijedne 200 ili 300 tisuća kuna, prijavljivali na fondove, automatski bismo izgubili mogućnost da iz tih izvora financiramo velike projekte. Zato ćemo u suradnji s LAG-om Izvor nastaviti raditi upravo na tim malim projektima koji ljudima olakšavaju život i čine ga kvalitetnijim.                               

LAG-ovi bi trebali dobiti više sredstava za ruralni razvoj


Kakvu suradnju s LAG-om Izvor očekujete u programskom razdoblju koje je pred nama?
-LAG ni u novom programskom razdoblju neće imati dovoljno sredstava da bi iz tog izvora mogli financirati asfaltiranje prometnica ili slične komunalne projekte, ali će zato moći osigurati sredstva upravo za takve projekte koji će biti u funkciji opremanja životnog prostora naših mještana. Očekujem da će LAG Izvor i u novom programskom razdoblju bespovratnim sredstvima nastaviti podržavati i projekte obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području naše općine. U ovom programskom razdoblju raspodjela sredstava LAG-a Izvor bila je dobro balansirana između dionika ruralnog razvoja, između jedinica lokalne samouprave, poljoprivrednih proizvođača i udruga civilnog društva, pa očekujem da će tako biti i u novom programskom razdoblju. Siguran sam da ćemo nastaviti odličnu suradnju s Lokalnom akcijskom grupom Izvor - poručio je Danimir Kolman, načelnik Općine Rasinja.