Lokalna Akcijska Grupa - Vladimira Nazora 1, 42230 Ludbreg
Vratite se natrag
Objavljeno, 9. Veljače 2023.

„Svaki euro dobro dođe“

„Svaki euro dobro dođe“

Sredstvima koja su joj dodijeljena na natječaju Lokalne akcijske grupe Izvor za Tip operacije 2.1.1. Obnova/modernizacija društvene infrastrukture ruralnog područja, Općina Jalžabet je uredila dječje igralište i fitness park u Imbriovcu.
-Općina Jalžabet je u LAG Izvor ponovo pristupila prije godinu dana. Naša je općina doduše, već ranije bila član LAG-a, no, bivša je općinska vlast donijela odluku o istupanju iz članstva. Mislim da je to bila velika pogreška, koja je sada ispravljena. Jako smo zadovoljni s radom LAG-a Izvor i našim članstvom u toj lokalnoj akcijskoj grupi. Sredstvima koja smo dobili na natječaju LAG-a Izvor uredili smo i opremili dječje igralište i vanjski fitness park u Imbriovcu. Upravo ovih dana kompletiramo potrebnu dokumentaciju kako bi nam bila isplaćena sredstva koja su nam dodijeljena na natječaju LAG-a za  Tip operacije 2.1.1. Obnova i modernizacija društvene infrastrukture ruralnog područja. Važan nam je svaki projekt na području Općine, a bilo koje sufinanciranje je dobrodošlo. Za ovo multifunkcionalno igralište od LAG-a Izvor ćemo dobiti više od 350 tisuća kuna, što je više od polovice vrijednosti tog projekta vrijednog gotovo 600 tisuća kuna. U Imbriovcu smo uredili dječje igralište s pet igrala te vanjski fitness park s pet sprava, a na tom prostoru smo postavili i klupice, stolove i koševe za smeće. Kada smo promišljali koji ćemo projekt prijaviti na natječaj LAG-a odlučili smo urediti igralište u Imbriovcu, jer nastojimo povećati društveni standard u svim naseljima naše općine. To je igralište uređeno na površini od 10 tisuća četvornih metara, gdje planiramo urediti i igralište za odbojku na pijesku te za mali nogomet, tako da ćemo tu zapravo urediti zonu ta sport i rekreaciju naših mještana - naglasio je Rajko Solar, načelnik Općine Jalžabet.

Aktivni u izradi nove Lokalne razvojne strategije


Na koji način je Općina Jalžabet uključena u izradu nove Lokalne razvojne strategije LAG-a Izvor?
-Općina Jalžabet je aktivno uključena u proces izrade nove lokalne razvojne strategije, pa smo primjerice, organizirali i predavanje za zainteresirane poljoprivrednike i udruge s područja naše općine, čiji su predstavnici tom prilikom iznijeli i svoje prijedloge te projekte koje bi financirao LAG Izvor u novom programskom razdoblju. Općina Jalžabet će sigurno neke od projekata koji su već u izradi kandidirati i za natječaje LAG-a koji će biti raspisani u novom programskom razdoblju. Za neke od planiranih projekata počeli smo prikupljati i potrebnu dokumentaciju, kako bi te projekte mogli prijaviti na natječaje čim oni budu raspisani.
 LAG Izvor je u ovom programskom razdoblju dodijelio i bespovratna sredstva malim poljoprivrednim proizvođačima. Jeste li zadovoljni s tom podrškom malim OPG-ovima s područja Vaše općine?
-Kao i našoj općini, bespovratna sredstva su sigurno dobrodošla i našim poljoprivrednicima, koji su u ovom programskom razdoblju od LAG-a Izvor dobili bespovratna sredstva za modernizaciju i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Da su naši poljoprivrednici prepoznali mogućnosti koje im pruža LAG Izvor pokazuje i odaziv na predavanje koje smo organizirali u procesu izrade nove lokalne razvojne strategije. Ipak, mislim da još uvijek premalo naših poljoprivrednih proizvođača koristi ta bespovratna sredstva koja su im na raspolaganju. Vjerujem da će se i to promijeniti u narednom programskom razdoblju. No, za to će trebati još više eduakcije, kako bi poljoprivredni proizvođači dobili bolji pregled mogućnosti koje im za unapređenje proizvodnje pruža LAG Izvor te kako bi se što bolje pripremili za takvo financiranje njihovih razvojnih projekata.

Dobra suradnja s LAG-om Izvor


-Jako sam zadovoljan suradnjom s LAG-om Izvor i vjerujem da će se ta dobra suradnja nastaviti i u novom programskom razdoblju. S novcem koji ćemo dobiti od LAG-a Izvor za sufinanciranje projekata na području naše općine nastojat ćemo napraviti što više, jer su takvi projekti ujedno i dobar primjer našim mještanima kako da što bolje iskoriste novac iz Programa ruralnog razvoja. Općina će stoga, na primjer, ulagati sredstva i u postavljanje solarnih elektrana na većim objektima u našoj općini koji su veći potrošači energije. Puno je mogućnosti koje možemo iskoristiti kako bismo potaknuli održivi razvoj na ruralnom području u skladu sa „zelenim“ politikama Europske unije. U tom smislu su nam važni i kratki lanci opskrbe, pa naš dječji vrtić namirnice kupuje od ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača, lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Raduje me da se za programe ruralnog razvoja posebno zanimaju upravo mladi poljoprovrednici, koji žele unaprijediti poslovanje na svojim OPG-ovima i povećati njihovu konkurentnost. U novom programskom razdoblju i Općina i naši poljoprivredni proizvođači moraju što bolje pripremiti svoje projekte kako bi ostvarili mogućnost za sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja. Svaki ero dobro dođe - istaknuo je Rajko Solar, načelnik Općine Jalžabet.